Indieklubbar på Söder

Indieklubbar på Söder

När du vill höra lite ny och bra musik, utan att behöva lyssna på de låtar som spelas på alla de andra klubbarna, bör du gå till en indieklubb. Men var finns de platser som spelar den rätta musiken och har den rätta atmosfären? Det kommer vi att berätta för dig här!

De allra flesta indieklubbar i Stockholm är belägna på Södermalm. Om du är sugen på att få höra bra musik från mindre kända band och dansa hela natten lång, är det hit du ska vända dig.

Södra Teatern

Södra Teatern är ett av de bästa ställena att gå till för den som vill höra bra livemusik. Det är den äldsta teatern i Stockholm som fortfarande är öppen, och den byggdes så tidigt som 1859. Teatern är belägen på toppen av en kulle, vilket gör att du härifrån får en häpnadsväckande vy över Gamla Stan, Stockholms medeltida stadsdel. Sedan 1997 hålls olika kulturella evenemang här, bland annat olika typer av konserter men även seminarium och filosofiska debatter.

Södra Teatern finns inte mindre än sju scener och programmets tyngdpunkt ligger på internationella artister. Här kan du höra allt från rock och folkmusik till jazzmusik, men även okända såväl som välkända svenska artister får fortfarande chansen att spela här emellanåt.

Debaser

Debaser är den kanske allra mest kända indieklubben i Stockholm, och också ett av de första namnen som dyker upp när du letar efter liveframträdanden i staden. Debaser har fått sitt namn från den amerikanska alternativrockgruppen Pixies låt med samma namn, och har sedan den slog upp portarna 2002 varit ett av de hetaste ställena i vår huvudstad.

Ursprungligen låg Debaser vid Slussen, men där stängdes klubben i slutet av september 2013 och istället öppnades den på två nya platser: Debaser Medis Medborgarplatsen och Debaser Strand vid Hornstull. Debaser Medis är den plats där de större eventen äger rum, medan Debaser Strand är den nyare av de bägge klubbarna, och är belägen vid vattnet. Detta gör att det är ett av de absolut bästa ställena att arrangera event på under sommaren. Debaser har intressanta liveframträdanden med såväl internationella som svenska artister.

Södermalm kallas i folkmun kort och gott för Söder. Det är inte bara en trendig stadsdel utan också det område som hyser fyra av de bästa indieklubbarna i staden.

Lilla Hotellbaren

För den som verkligen gillar indierock, finns det förmodligen ingen bättre plats i Stockholm än Lilla Hotellbaren. Det är sannerligen en liten plats till storleken och den är belägen vid Medborgarplatsens tunnelbanestation. Lilla Hotellbaren är dock ett väldigt mysigt ställe och här hålls konserter för en mindre publik av okända nya artister, som väntar på att upptäckas och få sitt genombrott. Baren tillhör Scandic Hotell och här spelar mestadels svenska artister som är på jakt efter ett skivkontrakt.

Fylkingen

Om du är mer intresserad av okonventionella evenemang och experimentella ljudupplevelser, har du kommit till helt rätt plats. Fylkingen, som grundades 1930, är en organisation som drivs av artister och ligger i Münchenbryggeriet. Det är en stor byggnad som en gång i tiden var ett bryggeri. Fylkingens program är späckat med experimentella föreställningar, både när det gäller musik och mer konstnärliga framträdanden. Här huserar även Swedish National Electronic Music Foundation (EMS), vilken bland annat ger ut en tidning och har en egen label.

Baba Sonic

När ungdomarna på Södermalm ska gå ut och lyssna på indiemusik en onsdag, är Baba Sonic ofta ett givet val. Stället har bara öppet på onsdagar och då mellan klockan 22 och 03. Här spelar för det mesta okända DJ:s och det som strömmar ut ur högtalarna är den bästa indiemusiken som får hela dansgolvet att röra sig i takt till musiken. Här slipper du höra den monotona musik som spelas på radion. Om du är lite äldre kan det dock vara värt att notera att Baba Sonics målgrupp är ganska ung, vilket gör att du kanske trivs bättre på någon av de ovan nämnda klubbarna.