Underground- och indieklubbar i Stockholm

Underground- och indieklubbar i Stockholm

De razzior som polisen utförde mot raveklubbar i Stockholm mellan november 1996 och december 1997, resulterade i att 658 urin- och blodprover samlades in och att totalt 1 329 personer greps. Som en följd av dess razzior, fick personerna bakom de illegala raveklubbarna svårt att anordna större fester. Det ledde till ett större hysch hysch kring de illegala nattklubbarna, och man istället höll sig på platser med begränsat utrymme där bara ett hundratal gäster rymdes. På så vis höll man sig under polisens radar.

Polisens lyckade razzior ledde till det som har kallats för de illegala klubbarnas medeltid i Stockholm, vilken varade mellan 1996 och 2002. Det var då polisen var som mest aktiv i sina aktiviteter mot svartklubbarna. Vissa hävdar att man under denna tid knappt kunde spela techno på normala klubbar utan att dra till sig ordningsmaktens ögon.

Dagens undergroundscen

Den 22 december 2002 höll så, efter flera polizrazzior och konflikter mellan Stockholms äldre och yngre generationer, Docklands sista raveparty. Idag har byggnaden som förändrade en hel generation förvandlats till ett lägenhetskomplex. Sedan Docklands stängde, har house- och technoscenen i Stockholm lyckats ta sig upp på fötter igen. Även om flera festivaler har tvingats lägga ner, har de undergroundklubbarna fortsatt att locka till sig festande ungdomar.

Många är de svenskar som har varit och besökt Berlins världsberömda nattklubbsscen, bara för att bli besvikna på det svenska utbudet när de har återvänt. Det finns tyvärr inga svenska undergroundklubbar som riktigt kan mäta sig med till exempel Berghain, Tresor och Watergate, varken i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Det är dock ingenting att skämmas över när man tänker efter, eftersom inte heller andra klubbar runt om i Europa riktigt håller måttet om man har den tyska huvudstadens klubbar som måttstock.

2.35:1

Berns Gallery 2.35:1 är en klubb som spelar house- och technomusik av hög kvalitet. Klubben har öppet på torsdagar mellan kl 23 och 03, fredagar mellan 23 och 05, samt lördagar mellan 23 och 05. Denna klubb är förmodligen det närmaste man kommer den tyska klubben Berghain i Stockholm, eller resten av landet för den delen. Du kan se vilka DJ:s som spelar på Berns hemsida, och det är också där du köper din biljett till denna klubb. Här har bland annat Eric Prydz och Tommy Trash framträtt.

Indieklubbar i Stockholm

Den svenska huvudstaden har varit den musikaliska ryggraden i Sverige under en lång tid. Förmodligen är det även den plats i landet där indierörelsen är som allra starkast. Det är en vacker och ren stad, med vattendrag, gröna parker och ren luft. Allt med Stockholm känns så rent och härligt. När det gäller indiepop, är några av de största namnen som kommer från Stockholm The Legends, The Concretes och Suburban Kids With Biblical Names.

Fritz’s Corner

Fritz’s Corner har varit en indieklubb där livemusik har spelats sedan slutet av 90-talet, det vill säga långt före den svenska gitarrpopen fick sitt riktiga genombrott. Under årens lopp har flera stora band spelat här, inte minst Jesse Malin, Superheroes och The Realistics. Självklart spelar också många lokala artister här, såsom Shout Out Louds och The Knife.

Baba Sonic

Baba Sonic, som vi har beskrivit på en annan sida här på sajten, är en av de äldsta klubbarna i staden. Det är en indieklubb där de unga och coola tjejerna och killarna i staden under en längre tid har fått höra klassisk indiemusik. Även om dagens DJ:s spelar lite mer poppig musik, spelas fortfarande en hel del gitarrpop, vilket betyder att du kan förvänta dig att få höra häftig popmusik från bland andra Robyn och Lykke Li.

Debaser

En annan klubb som vi också har avhandlat på samma sida som vi presenterar Baba Sonic, är Debaser. Det är en ganska allround klubb som har flera spelningar med indiemusik. Här finns dessutom en fantastisk panoramabar längst bak i klubben, samt ett bra utrymme där du kan ta det lugnt, äta och titta på akustiska framträdanden.